A A A K K K
для людей із порушенням зору
Солотвинська селищна рада
Тячівського району, Закарпатської області

"ПИСАНКА - СИМВОЛ ЖИТТЯ!"

Дата: 22.04.2024 10:27
Кількість переглядів: 69

 

Фото без опису

Українці відроджують та свято бережуть свої національні традиції, уявлення про весняне пробудження, про невмирущість вічно живого духу нашого народу. Навесні ми відзначаємо одне з найбільших християнських свят -Великдень. Свято Великодня – найсвітліше християнське свято, що встановлено на честь Воскресіння Ісуса Христа. Це свято весняного пробудження природи та добрих справ. Символами свята є усе, що символізує Вічне Життя, Оновлення та Світло: паска, крашанка, або писанка, світло пасхальної свічки. Великдень! Величне свято, яке споконвіку символізує перемогу над силами темряви і зла, уособлює примирення і прощення. Воно нагадує нам про любов і милосердя, страждання і біль, одвічні людські цінності. 

19 квітня 2024 року в фойе міжшкільного ресурсного центру, відділом культури та управлінням освіти, молоді та спорту Солотвинської селищної ради була організована виставка-фестиваль під назвою "Писанка - сивол життя". В цьому заході взялии участь заклади загальної середньої освіти, заклади дошкільної освіти та школи мистецтв Солотвинської територіальної громади. 

Фото без опису

Головною прикрасою виставки, безперечно, була писанка, традиційний символ Пасхи. «Писанка – це неповторне багатство, яке треба берегти як безцінний скарб і пишатися ним перед усім світом». Старі люди кажуть: доки люди писатимуть писанки, доти у світі існуватиме любов. І справді, тільки велика любов може творити такі дива гармонії та уяви. Кожна писанка – це окремий малесенький світ. Хто б міг подумати,але цій традиції тисячі років. В багатьох духовних вченнях існує образ світового (космічного) яйця, з якого виникає Всесвіт, або народжується Бог-творець. У праукраїнців яйце було початком всього, прообразом космосу; вони вірили, що весь світ є подібним до великого яйця: з однієї частини шкаралупи утворилася Земля, з другої – небо, з жовтка – Сонце і зорі, з білка – Місяць. Яйце завжди було загадкою для людини: неживе, воно давало початок новому життю. Тому, писанка – символ весняного відродження природи, зародження життя, продовження роду, символ сонця, тепла і вічності.

Фото без опису

Всі присутні отримали масу позитивних вражень, та були нагороджені грамотами за участь. 

Дякуємо всім, хто приєднався до цього неймовірного заходу!
Дякуємо викладачам образотворчого мистецтва Солотвинської школи мистецтв, Євгену та Ларисі Рудик за розпис писанки, яка буде встановлена біля Солотвинської селищної ради. 
Фото без опису

За матеріалами відділу культури Солотвинської селищної ради https://solotvyno.osv.org.ua/news/1713602367/


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень