Солотвинська селищна рада
Тячівського району, Закарпатської області

Локалізація та ліквідація амброзії полинолистої

Дата: 26.01.2024 11:56
Кількість переглядів: 242

Звертаємось до землевласників і землекористувачів. Локалізація та ліквідація амброзії полинолистої

 

Амброзія полинолиста – карантинний бур’ян, обмежено поширений на території України, шкодочинність складається зі зниження врожайності          с/г культур, засмічення врожаю с/г культур, погіршення якості кормів, зниження продуктивності пасовищ і негативного впливу на здоров’я,  засмічує всі польові культури, особливо просапні та зернові, а також городи, сади, луки, пасовища, полезахисні лісосмуги, часто зустрічається на узбіччях залізниць, шосейних і ґрунтових доріг, по берегах річок і ставків.

Амброзія полинолиста розмножується лише  насінням, яке утворюється у великій кількості (50-3000  насінин), яке зберігає схожість від 5 до 40 років. На початку росту в амброзії коренева система формується швидше ніж надземна маса. Фаза 2-4 справжніх листочків триває впродовж місяця. Потім амброзія починає швидко нарощувати значну біомасу.

За зовнішніми ознаками амброзія полинолиста нагадує полин звичайний. Стебло прямостояче, розгалужене, опушене короткими волосками.

Фото без опису        Фото без опису        Фото без опису

 Амброзія полинолиста

Полин гіркий

Чорнобривці

 

Здійснення заходів з локалізації та ліквідації:

  • ліквідаційна обробка гербіцидами амброзії згідно з Переліком пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні, скошування або виривання з коренем за рахунок землевласників та землекористувачів на закріплених територіях;
  • створення фітоценозів із багаторічних трав (злакових чи злаково-бобових травосумішок) або зімкненого рослинного покриву з однорічників, здатних пригнічувати амброзію;
  • при наявності поодиноких рослин амброзії знищення шляхом виривання та спалювання, при сильному засміченні – скошування на початку цвітіння або здійснення хімічної обробки.
  • Фото без опису             Фото без опису

Амброзія полинолиста

         Золотарник

 

  • Не проведення заходів по знищенню карантинних організмів тягне за собою адміністративну відповідальність відповідно до Кодексу України про адміністративні правопорушення.
  • Пам’ятаймо: найцінніше, що в нас є – це наше довкілля. Зрештою, від нього залежить здоров’я нації. Захистити його – наш спільний громадянський обов’язок.

 

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень