A A A K K K
для людей із порушенням зору
Солотвинська селищна рада
Тячівського району, Закарпатської області

Підсумки міжнародного проєкту «Профілактика та загальна оборона в надзвичайній ситуації»

Дата: 11.07.2022 09:37
Кількість переглядів: 488

У Солотвині підвели підсумки міжнародного проєкту «Профілактика та загальна оборона в надзвичайній ситуації»

 

Заключна міжнародна конференція рамках реалізації проєкту міжнародної технічної допомоги ЄС «Профілактика та загальна оборона в надзвичайній ситуації», номер проєкту 2SOFT/4/2/71, Спільної операційної програми «Румуія-Україна 2014-2020» відбулася у Солотвині. Учасники конференції підвели підсумки та висловили сподівання на подальшу співпрацю. У зустрічі взяли участь широке коло представників влади та громадськості, команди проєкту як з боку України, так і Румунії.

Учасників конференції привітав перший заступник Солотвинського селищного голови Юрій Тимків.

«Наразі Солотвинська селищна рада реалізовує шість міжнародних проєктів на загальну суму близько 1 млн євро, – зауважив доповідач. – Один із них – на стадії завершення, це «Профілактика та загальна оборона в надзвичайній ситуації».  В рамках реалізації проєкту, який успішно фіналізується 5 березня цього року, селищною радою закуплено вісім одиниць спеціалізованої техніки та обладнання, що стало неабиякою допомогою у матеріально-технічному забезпеченні місцевих підрозділів реагування на надзвичайні ситуації. Сподіваюсь, що наші партнери переконалися, що селищна рада Солотвина, як перший бенефіціар проєкту, є надійним партнером у реалізації подібних проєктів, що сприятиме пошуку та реалізації нових задумів у співпраці з румунськими колегами».

Наступним виступив Мер комуни Сарасау (Румунія), що виступила Головним бенефіціаром, – Іон Ковач. Поділився думками з приводу результатів проєкту. Зауважив, що термін його реалізації склав 25 місяців, а його загальний бюджет – майже 490 тисяч євро.

Вітальне слово мав також представник Сучавського регіонального бюро транскордонного співробітництва (Румунія) Богдан Танаса. Наголосив, що спільними зусиллями даний транскордонний проєкт успішно реалізований – для Солотвинської громади та комуни Сарасау закуплено необхідну техніку, а також проведено навчання для персоналу як з українського, так і румунського боку, які у подальшому братимуть участь у реагуванні на надзвичайні ситуації. Крім того, сформовано команди для подальшої реалізації міжнародних проєктів, які, зокрема, можуть поділитися досвідом із колегами.

Відтак присутні мали нагоду переглянути відеоролик з історією проєкту. Обговорення продовжила проєктний менеджер Солотвинської селищної ради Маріанна Дан. Презентуючи проєкт, вона зазначила, що його імплементація стала дуже актуальною для Солотвинської громади, адже Солотвино розташоване в зоні техногенної катастрофи та регулярно стикається з загрозами паводків та зсувів, також частими є пожежі. Для того, щоб усунути ці ризики, було прийнято рішення взяти участь у даній програмі. Перші підготовчі роботи розпочалися ще  у 2018 році, а вже у травні 2019 року рішенням спільного комітету Спільної операційної програми «Румунія-Україна 2014-2020» отримали позитивний висновок про надання гранту на реалізацію проєкту. Партнерську угоду було підписано в комуні Сарасау 4 грудня 2019 року, а грантову угоду – у лютому 2020-го року. Це і стало стартом проєкту. Із загальної вартості у майже 490 тисяч євро грант ЄС становив 439 687,79 євро (90%). Грант для Солотвинської селищної ради становив 241 тис. євро. Власний внесок Солотвина становив 24 тис. євро (813 тис. грн.).

Метою проєкту є розвиток співпраці між Румунією та Україною у сфері надзвичайних ситуацій шляхом підготовки спільних дій та розвитку підрозділу втручання.

 

Заходами проєкту передбачено більш активне залучення до надзвичайних ситуацій органів місцевого самоврядування шляхом доукомплектування підрозділу з надзвичайних ситуацій мобільними машинами та обладнанням для ліквідації наслідків повені; оснащення кожного партнера цифровими сиренами сигналізації на випадок повені та інших НС – пожеж, хімічних проблем, землетрусів тощо; розробка спільної системи управління проблемами у прикордонній зоні для партнерів та складання необхідних планів та стратегій щодо запобігання повеням на дорогах та долинах громад-партнерів до кінця реалізації проєкту; підвищення ефективності роботи персоналу для швидкого та ефективного втручання у випадках надзвичайних ситуацій.

В рамках проєкту Солотвинська селищна рада придбала обладнання на суму 7 млн. 428 тис. грн. (232 125 тис. євро): екскаватор-навантажувач, трактор, причіп для трактора з маніпулятором, машину для очищення труб, два моторні насоси для стічних вод великої та мало потужності, спеціалізований транспорт для ліквідації пожеж та прибирання снігу – мотовсюдихід, а також асенізаційну машину. На зекономлені кошти придбали також лопату для трактора та піскорозкидувач. Цю техніку вже успішно застосовують для оперативної ліквідації ти чи інших надзвичайних ситуацій – пожеж, снігопадів, локальних паводків.  Крім цього, для роботи команди проєкту придбали ноутбуки та оргтехніку.

Також 19 серпня 20221 року відкрито Центр безпеки громадян. Наразі він укомплектований всією необхідною технікою. 

На важливості українсько-румунського партнерства в рамках реалізації проєкту наголосила Консультант проєкту комуни Сарасау Клаудія Кокошіла.

Експерт із закупівель Солотвинської селищної ради Діана Штефан презентувала заходи, реалізовані в рамках реалізації проєкту у сфері надзвичайних ситуацій. Це, зокрема, такі, як курси для групи з чотирьох місцевих волонтерів та навчання наданню першої медичної допомоги. Також продемонструвала наочно, як саме використовують техніку у повсякденному житті громади, для реагування на стихійні явища, пожежі, а також аварійні ситуації, до прикладу, при прориві водопроводу, тощо.

Насамкінець учасники зустрічі оглянули техніку, придбану в рамках програми. Бенефіціари зробили висновок: українсько-румунський проєкт «Профілактика та загальна оборона в надзвичайній ситуації» став актуальним та успішним для обох партнерів, він сприятиме побудові подальшого надійного  партнерства між сусідніми країнами.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень