A A A K K K
для людей із порушенням зору
Солотвинська селищна рада
Тячівського району, Закарпатської області

150 років від дня народження Василя Стефаника

Дата: 13.05.2021 15:10
Кількість переглядів: 358

4 травня 2021 року виповнюється 150 років від дня народження видатного українського письменника, неперевершеного майстра соціально-психологічної прози, новатора модерністської техніки письма, новеліста, тонкого спостерігача людської душі, гуманіста і просвітителя Василя Семеновича Стефаника.

Він був новатором у літературі, творцем і неперевершеним майстром дуже стислої, драматичної за змістом і глибоко ліричної за звучанням соціально-психологічної новели. Стефаник започаткував в українській літературі експресіонізм – стиль, що передбачає зображення внутрішнього через зовнішнє, зацікавлення глибинними психологічними процесами. Черпаючи тематичний матеріал з добре знаного йому села, Стефаник не бачив суті своєї творчості в описах селянського побуту чи порушенні соціальних питань. Для нього головним в показі «мужицької розпуки» були не побутові й не політичні, а універсальні аспекти людського життя.

Міністерство культури та інформаційної політики України спільно з Державним агентством України з питань мистецтв та мистецької освіти підготували низку подій. Зокрема, в рамках святкування з 14 по 16 травня 2021 року відбудуться :

– тематичні дискусії з провідними літературознавцями про життя, творчість та проблематику творів Василя Стефаника,

– виставка під відкритим небом “СтефаникOnline” про життя Василя Стефаника, його творчість та історичний контекст зламу століть,

– перегляд фільму Леоніда Осики “Камінний хрест” (1968) та дискусія за участі експертів кіно щодо художніх засобів фільму та сміливого експерименту з перекладу літературного тексту мовою кінематографу,

– театральний перформанс “Найліпше з мойого серця” на основі новел та листів Василя Стефаника.

До більшості подій можна буде долучитися онлайн, оскільки передбачені прямі трансляції тематичних дискусій, театрального перформансу та показу фільму Леоніда Осики “Камінний хрест”.

За детальною афішею заходів можна слідкувати на сторінках Міністерства культури та інформаційної політики України та Державного агентства України з питань мистецтв та мистецької освіти у Facebook.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень