A A A K K K
для людей із порушенням зору
Солотвинська селищна рада
Тячівського району, Закарпатської області

Всесвітній день боротьби з дитячим рабством

Дата: 16.04.2021 17:51
Кількість переглядів: 1493

16 квітня проводиться Всесвітній день боротьби з дитячим рабством. Ця дата була обрана на згадку про вбивство юного  пакистанця Ікбала Масіха, вбитого у віці 12 років за те, що він повстав проти життя в рабстві.

Забороняється залучення  дітей  до  найгірших  форм  дитячої праці, а саме:

1) усі форми рабства або практика, подібна до рабства, зокрема, продаж дітей та  торгівля ними, боргова залежність, а також примусова чи обов’язкова праця, включаючи примусове чи обов’язкове вербування дітей для використання їх у збройних конфліктах;

2) використання, вербування або пропонування дитини для зайняття проституцією,    виробництва  порнографічної продукції чи порнографічних вистав;

3) використання, вербування або   пропонування   дитини   для незаконної діяльності;  

4) робота, яка за своїм  характером  чи  умовами, в яких вона виконується,  може завдати шкоди фізичному або психічному здоров’ю дитини.

Кримінальним кодексом України, зокрема статтею 150, передбачено кримінальну відповідальність за експлуатацію дитини,  яка  не  досягла  віку,  з якого законодавством дозволяється працевлаштування, шляхом використання її праці  та за такі ж дії,  вчинені щодо кількох  дітей  або  якщо  вони спричинили  істотну  шкоду  для  здоров’я,  фізичного розвитку або освітнього рівня дитини,  або  поєднані  з  використанням  дитячої праці в шкідливому виробництві, що карається арештом до шести місяців, або обмеженням волі на строк до трьох років, або позбавленням волі на строк до п’яти років з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк до трьох років. Такі ж самі дії вчинені організованою групою караються позбавленням  волі  на  строк  від  п’яти до десяти років з позбавленням права  обіймати  певні  посади  чи  займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

Тож варто пам’ятати:  діти повинні в першу чергу навчитися, а не працювати! Піклування про підростаюче покоління, його майбутнє – головний обов’язок батьків, суспільства та держави.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень