A A A K K K
для людей із порушенням зору
Солотвинська селищна рада
Тячівського району, Закарпатської області

БЕЗПЕКА ТА ЗАХИСТ ДІТЕЙ В ІНТЕРНЕТІ

Дата: 16.02.2021 18:04
Кількість переглядів: 864

Шановні батьки!

Під час  карантину діти стали проводити на 80% більше часу в онлайн.

 Підвищились звернення щодо випадків булінгу з використанням інформаційно-комунікаційних технологій, а сексуальна експлуатація дітей в Інтернеті збільшилась вдвічі

Сексуальне насилля онлайн – один з викликів, який стоїть перед батьками та педагогами. Діти можуть стикатись із сексуальним насилля в Інтернеті у формах секстингу, кібергрумінгу та сексторшену.
Секстинг – це надсилання інтимних фото чи відео з використанням сучасних засобів зв’язку. Діти можуть надсилати такі матеріали як знайомим, так і не знайомим їм у реальному житті людям. Матеріали подібних переписок можуть бути оприлюднені, що часто призводить до кібербулінгу та цькувань дитини у школі. 

Кібергрумінг — це процес комунікації із дитиною в Інтернеті, під час якого злочинці налагоджують довірливі стосунки з дитиною з метою сексуального насильства над нею у реальному житті чи онлайн. Вони можуть змушувати дітей виконувати певні сексуальні дії перед камерою. Злочинці свідомо будують своє спілкування з дитиною так, аби викликати в неї теплі почуття та довіру, показати, що вона цінна та унікальна. Вони можуть прикидатися однолітками дитини, пропонувати роботу моделлю, дарувати подарунки тощо. 

Сексторшен – налагодження довірливих стосунків із дитиною в Інтернеті з метою отримання приватних матеріалів, шантажування та вимагання додаткових матеріалів або грошей. 

Звертаємо увагу: якщо дитина стала жертвою секстингу, кібергрумінгу чи сексторшену, необхідно звернутися до поліції.

Кібербулінг – це цькування із застосуванням цифрових технологій. Кібербулінг може відбуватися в соціальних мережах, платформах обміну повідомленнями (месенджерах), ігрових платформах і мобільних телефонах, зокрема через: 

  • поширення брехні чи розміщення фотографій, які компрометують когось у соціальних мережах;
  • повідомлення чи погрози, які ображають когось або можуть завдати комусь шкоди.

В Україні запущено інформаційно-освітню кампанію з захисту дітей від сексуального насильства в Інтернеті #Stop_sexтинг за підтримки компанії Київстар, Уповноваженого Президента України з прав дитини

Для підтримки батьків та дітей щодо питань безпеки в Інтернеті працює урядова консультаційна лінія 1545 (далі обрати 3). Фахівці лінії надають кваліфіковані консультації, а також підвищують рівень обізнаності дітей, батьків, фахівців, що працюють в контакті з дітьми. Здійснювати дзвінки на лінію можна цілодобово, безкоштовно і анонімно. 

Також у рамках проєкту #Stop_sexтинг працює інтернет-портал повідомлень про матеріали, що зображують сексуальне насильство над дітьми. Портал працює як лінія звітування: Ви можете повідомити про контент сексуального насильства над дітьми, який виявили в Інтернеті. Ці повідомлення допомагають захистити дітей та не допустити їх подальшої сексуальної експлуатації. Повідомити про небажаний контент

Портал було створено за підтримки Internet Watch Foundation, Служби порятунку дітей, End Violence Against Children та уповноваженого Президента України з прав дитини Миколи Кулеби.

Крім цього, в Україні також запущено чат-бот #Stop Sexting з метою захисту дітей від сексуального насильства в Інтернеті. Діти й підлітки зможуть отримати інструкцію, що робити та куди звертатися, якщо їх шантажують в Інтернеті й вимагають контент сексуального характеру.  Чат  та у Telegram @StopSextingBot. 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень