A A A K K K
для людей із порушенням зору
Солотвинська селищна рада
Тячівського району, Закарпатської області

Поради батькам як розвивати мовлення у дітей раннього віку!

Дата: 03.03.2023 11:58
Кількість переглядів: 366

ПОРАДИ БАТЬКАМ 


Як розвивати мовлення у дітей раннього віку?
❗️Лише в процесі спілкування виникає мовлення, воно не виникає само по собі. Тому говоріть з дитиною. Дитина легше розуміє звернене мовлення, якщо ви  пояснює те, що відбувається з нею і навколо неї,  супроводжуйте свої дії словами.

✏️Озвучуйте будь-яку ситуацію - але тоді, коли ви бачите, що дитина чує і бачить вас, дивіться  дитині в очі. Це особливо важливо, якщо ваша дитина надмірно активна, постійно рухається.
      Якщо ваш малюк ще тільки лепече або говорить мало слів, намагайтеся, щоб він бачив вашу артикуляцію.
      Говоріть  чітко, виразно. Діти дуже чуйні до інтонації - тому кожне слово, на яке падає логічний наголос, вимовляйте якомога чітко.

✏️Повторюйте багато разів одне й те саме слово, фразу (змінюючи порядок слів). Щоб дитина засвоїла нове слово, вживайте його не один раз і в різних контекстах.
     Не вживайте занадто довгих фраз. Не перевантажуйте дитину, пред'являючи їй відразу велику кількість  незнайомих слів.
      Вимовляйте нове слово в емоційно сприятливій ситуації. Психологи помітили: у таких умовах дитина навчається в десять разів краще.
      Важливо, щоб дитина мала можливість бачити, торкатися, нюхати, тобто вивчати предмет різними способами. Якщо побачите, що дитина взяла предмет, відразу ж назвіть його кілька разів - чітко і виразно.
        Завжди схвалюйте бажання дитини вступити з вами в контакт. Підтримуйте це прагнення спілкуватися!
        Якщо лепет малюка одноманітний, намагайтеся збагатити його, пропонуючи ланцюжок слів з іншими приголосними і голосними .
• Мовлення розвивається на основі наслідування і самонаслідування. Коли дитина говорить сама або разом з вами, вимикайте гучну музику, телевізор і намагайтеся дати їй можливість чути себе і вас. Не сюсюкайте з дитиною, щоб  потім переучувати її спілкуватися нормально.
• Створюйте такі ситуації в грі, де дитині знадобиться звуконаслідування. Спонукаєте ви, а не ситуація.
• Не нехтуйте звуконаслідуванням. Це  основа для повноцінного мовлення.

• Не намагайтеся вгадувати бажання своєї дитини. У малюка не буде необхідності говорити,  і можлива затримка розвитку дитини на стадії жестового спілкування.
• Поповнюйте щодня пасивний словник дитини.  Дитина володіє словом на двох рівнях:розуміє його - пасивний словник,говорить - активний. Чим більший  ресурс розуміння, тим краще дитина буде говорити, тим багатше буде її активне мовлення.
• Спонукайте дитину розрізняти близькі звуки, слова, які відрізняються одним  звуком.
• Читайте…Читайте короткі казки, вірші по кілька разів - діти краще сприймають тексти, які багаторазово чули.
• Розвивайте дрібну моторику - точні рухи пальців рук. Вона тісно пов'язана з розвитком мовлення.
• Будьте терпеливими, поблажливими і обережними.  Уникайте негативних коментарів з приводу того, як дитина розмовляє. Якщо дитина неправильно вимовляє звуки, не смійтеся, не повторюйте її неправильну вимову. 
• Пам'ятайте: тільки ви здатні допомогти дитині розвиватися гармонійно. Не забувайте активно радіти її успіхам, частіше хваліть, любіть  своє маля.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень